5 Mayıs 2010 Çarşamba

GiZEM USTANIN MUTFAK SIRLARI

ABAJUR TEMİZLİĞİ İÇİN:Gün aşırı temiz ve yumuşak bir bezle siliniz.Kuru bir bezle tozunu alıp silgiyle siliniz.
BUZDOLABINDAKİ KOKULARI GİDERMEK İÇİN:1 kase sütü buzdolabına koyup bir kaç gün bırakın,sonra kullanmadan atın.
KÖTÜ KOKULAR İÇİN:Kahfe telvesini lavaboya döküp,ardından kaynar suyu dökünüz.
AHŞAP TEMİZLİĞİ İÇİN:Bir kaç gün üst üste,çamaşır sulu bezle siliniz.Boyamadna önce çok sıcak suyla yıkayınız.Sonra boyayınız.Böylece boyayı çok iyi çeker.
BUZDOLABI TEMİZLEMEK İÇİN:2 litre suya yarım bardak karbonat ekleyip karıştırınız.Bununla buzdolabını siliniz.
KARARAN ALİMİNYUM KAPLAR İÇİN:Siyahlaşmaya başlamış alüminyum kapları,alüminyum folyo ile sıkıca bastırılıp siliniz.
KÜFLENEN EKMEK İÇİN:Ekmek kutusunu ara sıra sirkeli suyla siliniz.
ALABALIĞIN DAĞILMAMASI İÇİN:Pişirmeden önce una bulamadan süte batırınız.
ÇAY KAHFE LEKELERİ İÇİN:Bulaşık süngerlerinize bir miktar karbonat sürüp fincanlarınızı bununla siliniz.
KOLAY VE GÜZEL PASTA YAPMAK İÇİN:Pasta yapmak için kullanacağınız yumurta ve yağı 2 saat önceden buzdolabından çıkarınız.Ve oda sıcaklığında bekletiniz.
MAYONEZ YAPARKEN:Zeytin yağı yerine susam yağı kullanırsanız daha uzun süre dayanır.
SEBZELERİN UZUN SÜRE DAYANMASI İÇİN:Sebzeleri yıkamadan buzdolabına yerleştiriniz.Poşetlerler ağzını sıkıca kapatınız.
ALEV VEYA ATEŞİ SÖNDÜRMEK İÇİN:Süt dökünüz.
FIRINDA YEMEK PİŞİRİRKEN:Yavaş pişirmesi gereken yemeklerimizi en alt rafa yerleştirip siliniz.
ALKOL LEKELERİ İÇİN:Cilalı ahşabı temizlemek için lekeyi bir mantar tıpayla siliniz.
KIZARTMA KOKULARINI GEÇİRMEK İÇİN:Izgaranın üzerine defne yaprağı,kekik,portakal kabuğu veya adaçayı koyunuz.
PEYNİRLERİ SAKLAMAK İÇİN:Buzdolabında koyduğunuz peynirlerin bozulmaması için hava almıyacak bir kavanozda saklayınız.
LİMON KABUKLARI:Güneşli bir yere koyup kurutursanız.Özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz.
ÇİLEKLERİ TEMİZLEMEK İÇİN:Islak bir muslin kumaşa sarıp bir kaç kere hızla sallarsanız,çileklere bulaşan kum  ve topraklar muslin kumaşa yapışır.
ALÜMİNYUM TEMİZLİĞİ İÇİN:İçinde süt kaynatınız.Parlaması için Zeytin yağı ve alkollü bezle siliniz.
GRAVYER PEYNİRLERİNİN KURUMAMASI İÇİN:Önceden tuzlu suya batırılmış nemli bezle sararak bekletiniz.
EKMEK İÇİ İLE HAZIRLANMIŞ SANDÖVİÇLER:Üst üste koyarak nemli bezle ve peçeteyle sararsanız,uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz.
ARMUDU SAKLARKEN:Sapları yukarı doğru gelecek şekilde diziniz.
SÜTÜN UZUN SÜRE DAYANMASI İÇİN:Süte biraz karbonat ilave ederseniz hem kolayh bozulmaz hemde kolay hazmedilir.
KUŞ ÜZÜMLERİNİ AYIKLAMAK İÇİN:Unla ovuşturup süzgeçten geçiriniz.
BUZDOLABININ İYİ SOĞUTMASI İÇİN:İçine bir torba tuz koyunuz.
AÇIKTA BULUNAN VE BAYATLAYAN BİSKÜVİLER İÇİN:Fırında bir kaç dakika ısıtırsanız eski tazeliğine gelecektir.
DOMATESLERİNİZ PÖRSÜMÜŞSE:Yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kap içerisinde bekletiniz.
PATATESLERİN FİLİZLENMEMESİ İÇİN:Patates torbasının içine birkaç adet yeşil elma atınız.
BAYATLAYAN AY ÇÖREKLERİ İÇİN:Nemli ipek kağıda sarıp fırına ilave ediniz.
BİRA LEKESİNİ ÇIKARTMAK İÇİN:Sabunlu suya biraz amonyak karıştırınız ve lekelerin üzerine sürünüz.
BALIK ALIRKEN:Taze balık deniz kokusu yayar.Eti sıkıdır.Gözleri canlı,solungaçları kırmızıdır.
LEZZETLİ BALIKLAR İÇİN:Patates nişastasıyla unlayın ve unlamadan önce süte batırın.
AYVA REÇELİ İÇİN:Ayvaların yumuşak ve suyunun pelte gibi yumuşaması için,kaynayan şeker,suyunu iyice çekmeden ayvaları içine atınız.Hafif ateşte 2 saat pişiriniz.
YUMURTA HAŞLANIRKEN ÇATLAMAMASI İÇİN:Yumurtanın hava boşluğunu deliniz yada yumurtayı bir kepçe su dol bir kabın içerisinde yoğurunuz.
MANTARLARIN DAHA LEZZETLİ OLMASI İÇİN:Pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu serpip 5 dakika bekletiniz.
SOĞAN KOKUSUNU ÖNLEMEK İÇİN:Elinizi önce sirkeyle silip soğanları soyunuz.
MEYVELERİ TAZE TUTMAK İÇİN:İçerisine defne yaprağı koyunuz.
TAVUK PİŞİRİRKEN:Tavuğu limonla ovup üzerine limon kabuğu rendesi ekleyiniz.
BUZDOLABINDAKİ KOKULAR İÇİN:Bir parça pamuk koyunuz.Bir parça odun kömürü koyunuz.
ELİNİZDEN SOĞAN KOKUSUNU ÇIKARTMAK İÇİN:Haşlanmış patatesle ovunuz.
PATATESLERİ PİŞİRİRKEN:Pişirirken içerisine sirke ekleyiniz.Hem sarı olur hemde daha çabuk pişer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder