20 Kasım 2010 Cumartesi

KAHVELER

                                                     KAHVELER


KAHVE: Dünya nüfüsunun üçte biri tarafından sıcak veya soğuk olarak tüketimdede çaydan sonra 2.sırada yer alıyor.İlk zamanlarda karın doyurmak amacıyla kullanılan kahvenin tarihi bin yıl öncesine dayanıyor.Hebeşistanda etiyopya adındaki fidan boyundaki küçük bir ağacın meyveleri olarak toplana kahve,o dönemin insanları tarafından fırınlarda kavrularak hamur haline getirildikten sonra pişirilerek yeniyordu.Ancak 15. Yüzyıldan sonra kahve bugünkü damak zevkine uyacak şekilde içilmeye başlandı.

KAHVE AĞACI:Gölge bitkisi olan kahve ağacı 6-8 metreye kadar büyür,ancak 2 metrede budanır.Yüksek ısı ve aşırı yağış isteyen bitki,rüzgardan ve soğuktan korunmalıdır.Kahve meyvesi elle toplandığı için çok emek ister ve bu açıdan da pahalıdır.Kahve,kahve ağacı meyvesinin çekirdeğidir.Kirazı andıran ve ağızda hoş bir lezzet bırakan bu meyvenin üzerindeki etli kısım çıkarıldıktan sonra içerisinden çıkarılan ham çekirdekler kavrularak elde edilir.

Yeşil olan çekirdekler kavrularak karartılır,sonra çekilir.Arabica,robusta,canefora olmak üzere üç tüp kahve bitkisi bulunur.

Bunların en kalitelisi Arabica türüdür.Robusta türü ise afrika ve endonezyada yetiştirilir.Güney ve orta Amerika,Arabica türünün yaygın olarak üretildiği ülkelerdir.

TÜRK KAHVESİ:Türk kahvesi diye bilinene hazırlama şekli,kahvenin içindeki kafeini alınmadan telvesiyle birlikte kaynatılması demektir.Türk kahvesine ortadoğuda Has kahve denilirdi.Batıda yaygın kahve pişirme şekli Toz kahveye doğrudan sıcak su ilave etmektir.

KAHVENİN FAYDALARI:Kahve hazım sistemi işleyişini kolaylaştırır.Enerji verir,depresyona iyi gelir(yapılan araştırmalara göre kafein moleküllerinin beyin hücrelerini etkilediği ve beyindeki moral bozucu maddelerin harekete geçmesini engellediği bilinmektedir.

KAHVENİN ZARARLARI:Tansiyonu düşük olan kişiler için ideal bir içecektir.Yüksek tansiyonlu kişilerin ise fazla kahve tüketmeleri doğru değildir.Çünkü kahve tansiyonu yükseltir.Kahvenin uyku kaçırdığı bilinir.Yatmadan önce kahve tüketilmemelidir.Aşırı kahve tüketimi kalp haztalıklarına,ülsere ve kafein bağımlılığına neden olur.

ŞEYTAN KAHVESİ

MALZEMELER(6 KİŞİLİK):3-4 adet çubuk tarçın

5-6 adet karanfil

1 adet portakal kabuğu

İsteğe bağlı şeker,4 cl kanyak

6 tatlı kaşığı kahve,6 fincan su

YAPILIŞI:1)Portakal kabukları helezon şeklinde soyunuz2)Uygun bir tenceye kahve,su,tarçın,karanfil ilave ediniz ve ocakta kaynamaya bırakınız.3)Kaynadıktan sonra helezon şeklindeki kabuğu ilave ederek 1 dakika sonra çıkarınız.4)Kahveyi kaynadıktan sonra sıcak olarak servis edilir.İsteğe bağlı şeker ilave edilebilir.

V.I.P KAHVE

MALZEMELER(6 KİŞİLİK):1 adet yumurta akı

6 kaşık türk kahvesi

1 küçük paket süt kreması,(gerekirse 2 fincan süt)

2 tatlı kaşığı kakao,isteğe bağlı şeker

YAPILIŞI:1)Yumurta akı,şeker ve krema mixerde çırpınız.2)Uygun bir tencereye veya cezveye türk kahvesi,kakao,şeker ve çırpılmış kremayı ilave ederek ocağa koyunuz.3)Ocakta kaynatınız.Kaynamaya başlayınca sıcak servis ediniz.

FRAMACİO MUA

MALZEMELER:1 küçük paket krema

6 tatlı kaşığı kahve veya espresso

150 gr damla çikolata

1 çay bardağı süt,

İsteğe bağlı şeker,

YAPILIŞI:1)Uygun bir tencereye veya cezveye kahve,süt,şeker,krema ilave edilir ve ocakta kaynatılır.2)Kaynamaya başlayınca damla çikolata ilave edilir istenirse üzerine hazır şanti sıkılarak servis edilir.

CAFFE MACIATO

MALZEMELER:125 gr espresso

150 gr kahve sütü veya süt tozu,

25 gr kakao

YAPILIŞI:Espressoya kahve sütü ilave edilerek kaynatılır.Süt tozu,süt,kakao ilave edilir.İşteğe bağlı şeker ilave edilir.Kaynadıktan sonra soğutularak servis edilir.

TÜRK KAHVESİ KREMİ

MALZEMELER(4 KİŞİLİK):250 gr krema,150 gr süt

150 gr süt,3 adet yumurta sarısı

100 gr toz şeker,1,5 çay bardağı Türk kahvesi

YAPILIŞI:Kremayı çırparak kabarmasını sağlayınız.Sütü bir kap içerisinde çırpınız.Yumurta sarısı ve toz şekeri bir kabın içerisinde çırparak içerisine sıcak sütü ilave ediniz ve soğutunuz.Krema,Türk kahvesi ve soğuyan karışımı bir arada karıştırarak fincanlara doldurup üzerine kahve ekip servis ediniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder