18 Nisan 2010 Pazar

KALP VE DAMAR HASTALIKLARI İÇİN YEMEKLER

En çok görülen kalp ve damar hastalıklarının oluşumunda beslenme önemli etmenlerden biridir.
Kolessterol,kalp hastalıklarının beslenmeleri dikkat etmeleri gereken konulardandır.
DİYETİN AMAÇLARI
1) Gereken arzu edilen düzeyi bulmak
2)Kan lipidlerini normal düzeye düşürmek
3)Hastanın besin gereksinimlerini hasta tarafından yenebilecek şekle dönüştürmek
4)Hastanın kilo kontrolü sonucu diyette düzeltilmesi gereken durumları sağlamak
DİYETİN PLANLANMASI
Hastanın beslenme alışkanlığı,boyu ve ağırlık durumu dikkate alınarak diyet düzenlenir.
1)Kolesterol içeren besinler,organ etleri,kabuklu deniz ürünleri,kırmızı etler,tereyağı,margarin,iç yağlar diyette bulunmamalıdır.
2)Kümes hayvanları özellikle tavuk,denizz ürünlerinden balık daha az yağlı olduğu için tercih edilebilir.
ÖRNEK YEMEK LİSTESİ
SABAH-Az şekerli yeşilçay
İki ince dilim ekmek
1 kibrit kutusu kadar peynir
1 kaşık pekmez ,reçel yada bal
1 adet isteğe bağlı meyve
KUŞLUK:Yarım bardak süt veya yoğurt
2-3 adet köfte
1 kepçe pilav
Bol sebze salatası
1 dilim ekmek
İKİNDİ:Az şekerli yeşilçay
Bitkisel yağla sebze yemeği
1 ince dilim ekmek
Yoğurt ve meyve

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder