18 Nisan 2010 Pazar

TÜRK MUTFAĞI HAKKINDA GENEL BİLGİ

Dünya mutfakları arasında,en zengin,renkli ve damak zevki çok başarılı olan mutfakların başındadır.Yapılan sıralamalar hangi millet tarafından yapılırsa yapılsın,türk mutfağı ilk 3 arasına girmeyi başarmıştır.
Türk mutfağı kendi tarihi gibi,kendine özgü dünyanın en eski ve köklü mutfağını,zeki,renkli ve anlayışlı kişiliğiyle yoğurmuş türk mutfağının farkını meydana getirmiştir.
Türk mutfağının zenginliğinin ayrı bir nedenide mutfağın yapılaşması ve kullanılan ürünlerdir.
TÜRK MUTFAĞININ ÇEŞİTLİ KÜLTÜR MOZAİĞİNDEN ETKİLENME NEDENLERİ
1)Orta asya'dan başlayıp Anadolu'ya ve çeşitli yörelere devam eden göçün gerçekleşmesi
2)Bu süre içerisinde kendi özellikleri ile mutfak anlayış ve uygulamalarının etkilenip zenginleşmesi
3)Sümerlerin,etilerinifrigyalıların,romalıların,iyonların kültürlerinin mirasçıları olmaları
4)Pek çok ülkenin fethedilmesi,kültürlerinin korunup,yemek kültürüne önem verilmesi
5)İmparatorluğun görkemli dönemlerinde,saraylarda mutfak konusuna daha çok önem verilmesi
TÜRK MUTFAĞINDAN MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZÜ YANSITAN UYGULAMALAR
1)Tarıma dayalı ekonomiye sahip bir ülke olan Türkiye'de halkın beslenme şekilleri tarıma dayalı olmuştur.
2)Göçebe yaşıyan türk milletinin geçmişten günümüze hayvancılığa önem vermesiyle Türk milletinin beslenme şekilleri Süt ürünleri ve et ürünlerine dayalı olmuştur.Sütten yoğurt,peynir,ayran,çökelek elde edilmiştir.Keçi oğlak,koyun,sıgır,kümes hayvanlarından yahni,kabap,kızartma ve tencere yemekleri üretilmiştir.
3)Saray mutfağına karides,istiridye 19.yüzyılda girmiştir.
4)Baharatlar türk mutfağında en güzel şekilde kullanılmıştır.Yörelere göre farklılık göstersede genelbir kullanım şekilleri vardır.
TÜRK MUTFAĞINDA YEMEKLERİN GRUPLANDIRILMASI
1)Çorbalar
2)Etli yemekler,kebaplar,sebzeler,dolmalar
3)Hamur işleri
4)Zeytinyağlılar,sebze yemekleri,dolmalar
5)Pilavlar
6)Sütlü tatlılar-Şerbetli talılar-Meyve tatlıları
7)Yöresel özel yemekler
TÜRK MUTFAĞININ BELİRLEYİCİ ÖZELLİKLERİ
1)Yemekleri tarımsal ve hayvansal ürünlere dayanır.
2)Coğrafi bölgelere göre farklılık gösterir.
3)Sosyal yapıya göre farklılık gösterir.
4)Gelenek-görenek ve dini günlere göre farklılıklar gösterir
TÜRK MUTFAĞINI DİĞER MUTFAKLARDAN AYIRAN ÖZELLİKLER
1)Türk mutfağında etli sebze yemekleri ana yemek yerine geçecek tarzda hazırlanır.
2)Zeytinyağlı yemekleri çok sevilen soğuk hors d'oeuvre olarak rahatlıkla seçilebilir özellikte olmalıdır.
3)Kebaplar türk mutfağında çok farklı yorumlanmıştır.Türk mutfağında kendine özgü,dünyaca sevilen şekle sokulmuştur.
4)Dolma çeşitleri etli ve zeytinyağlı olarak tüm dünyada beğeni kazanmıştır.
5)Sütlü tatlılar,çok çeşit ve farklı uygulamlarla yorumlanmış,bize özgü güzellikler kaznanmıştır.
6)Meyveli tatlılar,hoşaf,kompozto,pelte türleri yörelere göre çok çeşitli ve kapsamlı yorumlanmaktadır.
7)Dondurmalar,şerbetler bize özgüdür.Türk dondurmalar dünya dondurmalarındna çok farklıdır.Şerbetimiz sherbet-sorbet şeklinde dünya mutfaklarına girmiş en seçkin mönülerde bile yer almaktadır.
8)Çörekler kurabiyelerde asırlardan beri süregelen türk zevki hala vardır.
9)Helvalar,pişmaniye çeşitleri türk zevkinin yöresel çeşitlerinin ayrı bir saltanatıdır.
Milli kültürümüzü belirgin hale getiren yemeklerimizin daima aslına sahip çıkarak yapılması gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder